De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en diens Waalse tegenhanger UVCW zijn blij met de oproep die staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil lanceren voor meer lokale opvangplaatsen voor vluchtelingen. "Dat is goed, want het is precies wat wij gevraagd hebben", verduidelijkt afdelingsdirecteur Piet Van Schuylenbergh.
De OCMW's drongen de jongste dagen aan op overleg met Francken, om te weten in welke mate hij mikt op lokale opvanginitiatieven om de verhoogde instroom van vluchtelingen op te vangen. "Wij staan nu al in voor een groot deel van de opvang en we doen dat graag en goed", zei Van Schuylenbergh vanmorgen nog op Radio 1. "Dat hoort bij ons takenpakket en is geen nieuwe taak die erbij komt."
De voorbije dagen kondigde de regering op korte termijn al 2.500 extra plaatsen aan, onder meer in legerkazernes. En er komen 900 tijdelijke plaatsen in mobiele woonunits op de terreinen van Fedasil. Maar Francken mikt dus ook op extra lokale plaatsen, verzekerde hij vandaag. Het geld daarvoor zou komen uit het reservefonds van Fedasil.
Van Schuylenbergh is blij met dat nieuws. Hoeveel bijkomende plaatsen bij de OCMW's mogelijk zijn, is echter moeilijk te zeggen. "De afgelopen jaren zijn een paar duizend plaatsen afgebouwd, maar het is perfect mogelijk om weer op het peil van vroeger te komen", vermoedt hij. Op een bepaald moment vormden de lokale opvanginitiatieven volgens Van Schuylenbergh zowat veertig procent van de totale opvang.
Het aantal plaatsen hangt af van de wil bij de OCMW's, merkt ook Ariane Michel van de Waalse koepelvereniging UVCW op.
Gezien de sluitingen van de jongste jaren - volgens Michel ging het om een daling van 9.200 naar nog zo'n 6.000 plaatsen - en het aflopen van verschillende conventies met de federale overheid, zullen bepaalde OCMW's misschien minder geneigd zijn indien ze niet beschikken over duurzame garanties voor hun personeel.
40 euro per dag per volwassen vluchteling
Aan Waalse kant heerst ook ongerustheid over de eigen middelen die de OCMW's moeten inzetten, bijvoorbeeld voor de huurgaranties en de eerste huurgelden van de erkende vluchtelingen. Ariane Michel toont zich dan ook tevreden met de "snelle reactie" van bevoegd minister Willy Borsus, die een evaluatie en eventuele budgettaire aanpassingen beloofde tegen eind augustus.
Een verhoging van de tegemoetkomingen per opgevangen vluchteling is niet meteen nodig, klinkt het dan weer aan Vlaamse kant.
"De huidige vergoedingen stellen de OCMW's in staat om de opvang op een goede manier te organiseren", aldus nog Van Schuylenbergh. Zo krijgen lokale initiatieven 40 euro per dag per volwassen vluchteling die ze opvangen, en 29 euro per kind.